Світлої пам’яті єпископа - емерита Києво-Житомирської дієцезії Яна Пурвінского



Сумують всі, хто знав таку визначну людину, яка своєю безмежною любов’ю та самовідданим служінням Богу та людям, огорнула не тільки Латвію, але і Україну.

 

Сумують і світські францисканці міста Житомира, бо саме Ян Пурвінський в 1991 році благословив нашу спільноту на відродження і францисканське служіння, тобто взяв нас під своє Єпископське духовне крило. Так, 29 грудня 1991 року з благословення Єпископа відродженої Житомирської дієцезії  Яна Пурвінського та присутнього міністра Провінції Варшавської ОО о. Леопольда Хойнацького  був підписаний перший Декрет про діяльність Третього Ордену святого Франциска (нині Францисканський Орден Світських) при діючому  Кафедральному Храмі святої Софії в місті Житомирі. Був призначений Духовний Асистент о. Альберт Галицький, а Старшою стала сестра Марія Опришко.

Весь цей час брати і сестри Третього Ордену провадили в різний спосіб свою діяльність молитовну, харитативну та допомагали в підготовці до Таїнств тим, хто цього бажав. Допомога єпископа Яна Пурвінського Третьому Ордену, при всій Його зайнятості іншими важливими справами, була дієвою і духовно необхідною, а його вклад у встановленні та відродженні спільноти був дуже великим. Його духовна опіка допомагала  спільноті  бути в повній єдності з Церквою, як цього хотів святий Франциск, а Його любов до святого Франциска та його послідовників була щирою. Згадують сестри, коли вони молилися в Храмі францисканськими молитвами, а часто це робили співом, то Єпископ, почувши їх, спускався і з задоволенням слухав таку прославу Бога в їхньому виконанні.

Після повернення храму святого Яна з Дуклі з 1993 року відновилася діяльність в ньому Францисканського Ордену Світських м. Житомира, який об’єднав братів і сестер з різних парафій міста Житомира. Брати Першого Францисканського Ордену OFM стали Духовними Асистентами спільноти.

Єпископ Ян Пурвінський і надалі не залишав без своєї уваги  послідовників святого Франциска і часто приймав участь в їхніх заходах на рівні Північного Регіону і Національної Ради ФОС України – Францисканських реколекціях, з’їздах, Днях духовного відродження, різних святах, тощо.

Щиро дякуємо Богу за нашого Духовного Наставника Єпископа-емерита Яна Пурвинського, за Його науку і піклування братами і сестрами Францисканського Ордену Світських (раніше Третього Ордену святого Франциска)! Нехай Господь буде прославлений в Його служінні!

Сьогодні Небеса відкрились,
Щоби зустріти душу  ту,
Яка усе життя молилась,
Молитви слала в Висоту!

Хтось накопичував багатство,
Палаци й гроші всюди мав,
А Він служив  безмірно  Богу –
Небесну славу здобував.

О скільки душ були спасенні,
Словами й діями отця,
Ще в ті часи – сумні й таємні
Господь послав Свого гінця.

Він розпочав із душ, що гинуть,
Про славу Божу сповістив,
Що Милосердя Боже плине
До тих, хто так цього хотів!

І люди почали радіти,
Бо темрява зникати стала,
Любов відчули Божі діти,
Які Її давно шукали.

Будівлі храмів оживали,
Каміння їх міцним робило,
А, головне, що їх тримала
Живої Церкви міць і сила.

Не шкодував здоров’я й часу,
Та й не помітив отець Ян,
Як з Божого благословення
З’явивсь Єпископський той стан!

У ньому Він прославив Бога –
Своїм служінням це робив,
До Бога й ближніх йшла дорога,
Яку любов’ю освятив!

Сьогодні сум заповнив серце
Усіх, хто добре Його знав,
Але Пасхальна світла радість
Чекає тих, хто Богу став –

Слугою вірним і надійним,
Як Екселенція наш Ян,
Тож побажаємо в дорозі,
Щоб Ласк Господніх Він пізнав!

А ми молилися за Нього,
І пам’ятали кожен раз,
Ким був для нас Він – Ян Пурвінський,
Якого нам Господь послав!

Сестра Францисканського Ордену Світських  м. Житомира Людмила Павловська. 6 квітня 2021 року.