Покликання до братерського та євангельського життя



Друг – людина, яку зв’язує з іншою почуття довіри, відданості, братерства і це слово протилежне слову – ворог. Гарне слово і хто має таких друзів дякує Господу за них.

Друг – це не той, хто не щиро, прикриваючись «маскою любові» говорить улесливу не правду, щоб зберегти дружні стосунки, а той, хто щиро і в любові може порадити і поспівчувати. Не завжди нам подобається правдива оцінка ситуації, бо, як кажуть в народі, правда у кожного своя, але ми не просто народ, ми – народ Божий, тому і правда має бути Божою. Важко жити у брехні, але і жити у правді – без Бога не можливо, тому і кличемо, взиваємо до Нього, Суцільна брехня заполонила світ. Як не втопитися в ній? Потрібен героїзм… і, насамперед, Божа допомога!

Стосунки між братами і сестрами також бувають різними, зважаючи на нашу людську недосконалість, але святий Франциск прагнув справжньої дружби і братерської любові не тільки світі, а, насамперед, у спільноті, яку він створив. Друзі. Скільки їх було і є в нашому житті! Щирі й нещирі, люблячі й не дуже.

Кожному вділяємо часточку своєї душі. Вони – наше життя, терниста дорога до Вічності. А головне, від чого застерігає Господь, щоб ці почуття не були хибними почуттями, бо таке спілкування – дорога в нікуди! Зматеріалізовані почуття. Умовна любов. Вона ніби є, але її – немає, бо любити за щось – ганебне явище.

Що ж нам говорить Святе Письмо, чи не було, навіть, у святих того часу таких переживань, які вони виливали в молитвах до Господа, скаржачись на нещирих приятелів? ( Псалом 54, 13 ,14,22,23). «Та якби ворог ганьбив мене, я стерпів би, або якби це ненависник мій величався наді мною, я не зважав би на нього. Але ти, чоловіче, – однодумцю мій, приятелю і друже мій, з яким ми щиро сходилися і до Дому Божого разом ходили! Уста їх масніші від масла, а в серці їх злоба. Масні, як олива слова, але то гострі стріли. Покладайся на Господа у скорботах твоїх і Він підтримає тебе. Ніколи не дасть Він упасти
праведникові.»

Тож, дорогі брати і сестри у святому Франциску, ставаймо праведниками, щоб наше братерство свідчило про братерське життя в світі! До цього закликає нас Господь і святий Франциск і нехай світ бачить у нас Його послідовників!

Мир та Добро! Завжди і всюди!

Сестра ФОС м. Житомира Людмила Павловська.