Францисканська харизма притягує. Львівська спільнота ФОС поповнює ряди

«Кожен бо первосвященик, що з-між людей вибирається, настановляється для людей на служіння Богові, щоб приносити дари та жертви за гріхи, і щоб міг співчувати недосвідченим та заблудженим, бо й сам він перейнятий слабістю.І тому він повинен як за людей, так само й за себе самого приносити жертви за гріхи. А чести цієї ніхто не бере сам собою, а покликаний Богом, як і Аарон».

Євр. 5, 1-4

5 лютого 2022 р. на Святій Месі, яка була початком зустрічі спільноти Францисканців Світських у Львові, якими опікуються Францисканці, Брати Менші Конвентуальні, урочисто прийняла до своєї спільноти священика Антонія Вєхa. О. Антоній, пройшовши етап початкової формації (новіціат), того дня склав річні обітниці Євангелічного життя. Це його наступний корок на шляху францисканської формації і вступу до Францисканського Ордену Світських. Річні обітниці, які світські францисканці складають три роки поспіль передбачають складання довічних, тобто на все життя.

Те, що до францисканців світських долучаються богопосвячені особи, підтримує нашу спільноту і додає впевненості, що Бог кожного кличе по імені і особисто промовляє до кожного серця, а вже за нами залишається слово і наше рішення…

Покликання осіб священицького сану до Францисканського Ордену Світських незвичайне і не дуже часте, але багато хто із священиків, сьогодні уже навіть причислених до лику святих, вступали до Ордену терцаріїв, як давніше його називали, бо Орден Світських, це Третій Францисканський орден (перший Францисканський Орден – об’єднує чоловічі ордени, які прийняли Регулу св. Франциска, а Другий Францисканський Орден – це жіночі згромадження, які прийняли Регулу св. Клари).

Cвого часy терціаріями були навіть папи! Наприклад, св. Пій ІХ, св. Лев ХІІІ, св. Пій Х, св. Йоан ХХІІІ. Серед богопосвячених осіб, які належали до світських францисканців були добре знані священики: св. Йоан Марія Віанней, св. Іван Боско, св. Вікентій Паллотті, св. Томас Мор, св. Карло Борромео, св Альберт Хмельовський та багато івнших. А також усім знаний св. Зигмунд Гораздовский, теперішній покровитель ФОС на наших землях. Ми не намагаємось перелічити усіх богопосвячених Францисканських терціаріїв… Та навіть вже переліченi священики, які належали то Францисканського Ордену Світських сповнюють нас гордістю і додають відваги і запалу у крокуванні обраною нами дорогою до святості.

Покликання священика – це уже особлива посвята себе на службу Богу і людям але… Ще одна обітниця, яку склав Богу о. Антоній, не вимагає від нього чогось більшого, а лише у своєму священицькому житті протягом одного року в усьому керуватися Євангелією Ісуса Христа, живучи у Францисканському Ордені Світських згідно з вказівками його Регули. А у францисканському житті найважливіше – це братерська спільнота, яка завжди буде йому допомогою, щоб він міг осягнути досконалу християнську любов. Оскільки кожний з нас розуміє, що власними силами цього не осягнеш, тому о. Антоній просив підтримки Святого Духа і заступництва Пресвятої Діви Марії та нашого святого Отця Франциска.

Складені о. Антонієм обітниці підтверджують, що дорогу св. Франциска можуть наслідувати люди усіх станів, і, можна сказати, що ця дорога допомагає зберегти вірність своєму покликанню, чи то у священицькому, чи у сімейному житті, чи людям, які обрали самотнє життя. Але вступ до Францисканського ордену світських дає їм підтримку, братів і сестер по духу, бо основа ФОС – це братерство!

Наш новий брат францисканець, о. Антоній, вступаючи до нашої спільноти прийняв рішення іти з нами і з нашою допомогою до святості. Отже, радіємо з разом з ним, бо разом крокувати завжди веселіше i безпечніше!

Францисканська харизма притягує. Львівська спільнота ФОС поповнює ряди

Францисканська харизма притягує. Львівська спільнота ФОС поповнює ряди

Францисканська харизма притягує. Львівська спільнота ФОС поповнює ряди

Францисканська харизма притягує. Львівська спільнота ФОС поповнює ряди

Францисканська харизма притягує. Львівська спільнота ФОС поповнює ряди