Всеукраїнський зїзд ФОС до 40-річчя затвердження Регули

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ З'ЇЗД  ФРАНЦИСКАНСЬКОГО ОРДЕНУ СВІТСЬКИХ в УКРАЇНІ, ПРИСВЯЧЕНИЙ  40-річчю РЕГУЛИ ФОС.

Францисканський Орден Світських в Україні  - це частинка 500-тисячної Міжнародної автономної родини  світських, що разом з  Першим, Другим Францисканськими Орденами та ТОР  слідує за Ісусом за прикладом святого Франциска з Ассизі. 24 червня 2018 року  Орден францисканців світських святкує 40-у річницю затвердження Папським Престолом  останньої редакції Регули ФОС. З цього приводу рішенням Національної Ради ФОС в Україні був скликаний  Всеукраїнський зїзд  францисканців світських.

Форум відбувся у м. Вінниці, в парафії Марії Божої Ангельської,  19 травня, напередодні  святкування  Зішестя Святого Духа.  Гостей приймала місцева спільнота ФОС з любязної згоди настоятеля  парафії   брата Костянтина Морозова, OFM  Cap.

Загальна кількість учасників склала біля двохсот  представників більш ніж  20  місцевих спільнот:  зі Старокостянтинова, Дунаєвець, Хмельницького,  Києва, Кривого Рогу, Дніпра, Чічільника, Одеси, Мурафи, Голозубинців, Городка, Полонного, Кам'янця-Подільського, Шаргорода, Жмеринки, Козлівки, Летичева, Шепетівки, а також Персональної спільноти з  с. Старий Остропіль та, звичайно, приймаюча  спільнота з м.Вінниці.  Францисканці світські  з різних куточків України приїхали, аби відчути єдність і засвідчити про те, що Ісус чинить з нас "одне", єднаючи вірних Йому і бажаючих йти за Ним слідами святого Франциска.

В роботі  З'їзду прийняли участь Духовні Асистенти ФОС різних рівнів: Національні Асистенти ФОС в Україні о. Доброслав Копистеринський, OFM та брат Казимір Гузік, OFM  Cap., Регіональні асистенти  брат Милослав ,OFM , брат Бенедикт Свідерський, OFM , брат Володимир Процько , OFM Cap. та Духовний Асистент Тимчасової Національної Ради ФМ брат Ігор Мулярський , OFM  Cap, а також Національна Рада ФОС у повному складі на чолі зі Старшою Національної Ради ФОС в Україні с. Наталією Альміз, OFS.

Незримо був присутній (у мощах, які захоронені в храмі Марії Ангельської) Вельмишановний Слуга Божий Серафим Кашуба,OFM Cap., апостол милосердя. Маємо надію, що він  випрошував у Бога-Отця  благословіння для всіх учасників зїзду  та Духу Святого для них на час проведення зїзду та на подальше служіння Ордену.

Розпочався зїзд з представлення  учасників , короткого ознайомлення з порядком його проведення та інформацією Старшої Національної спільноти ФОС в Україні про останні важливі події в Ордені.

Центром зїзду була Євхаристія – подяка Ісусу за Його безкровну жертву заради нас і нашого спасіння. Провадив Службу Божу Національний Духовний Асистент о.Доброслав Копистеринський, OFM.

Велику зацікавленість викликала у   учасників Зїзду  конференція «Регула ФОС», яку прочитав Національний Духовний Асистент ФОС брат Казимір Гузік ,OFM  Cap. Важливо було почути історію  створення  першої Регули ще самим засновником Ордену та історію її актуалізації в умовах змін у суспільстві та в Церкві, вплив рішень ІІ Ватиканського Собору  на необхідність змін в правових документах ФОС.

Радість приналежності до великої Міжнародної  спільноти ФОС передала у своєму виступі Національний Радний ФОС с. Діна Шабаліна. Вона розповіла  учасникам про останні події в Міжнародній спільноті ФОС та презентувала короткий нарис про перебіг  Міжнародного Капітулу ФОС , в якому  вона приймала  участь  як представник  Національної спільноти  ФОС в Україні.

Однією із нових подій в історії розвитку Національної спільноти ФОС в Україні є створення Тимчасової Ради ФМ, яка співпрацює  з Орденом Світських відповідно до положень Генеральної Конституції ФОС. Старший Тимчасової Ради бр.Богдан Кушнір розповів учасникам зїзду про  нові ініціативи  спільноти Францисканської Молоді  в напрямку співпраці з  місцевими спільнотами ФОС  та участі  у спільних євангелізаційних заходах   в місцевих парафіях.

Про те, як живуть  і прославляють Бога  францисканці світські  з місцевих спільнот,   учасники могли дізнатись через ділення  членів  спільнот різних регіонів. Одним з яскравих свідчень прояву францисканської світськості   була презентація книги на прославу Бога с. Людмили Павловської,OFS,  «Кімната моєї душі». Ця подія -  свідоцтво  того, як у світському житті Господь допомагає  мати гаряче небайдуже серце та бути творчими.

Всеукраїнський зїзд ФОС до 40-річчя затвердження Регули